Hen - Hva mer kan du ønske deg?


Synes du det er slitsomt å skrive"hun eller han" 100 ganger når du skal skrive noe til alle? Men så føles det likevel feil å bare skrive èn? Har du noen gang ønsket at det fantes ett ord man kunne brukt i stedet? Her er løsningen!

"Hen" er nemlig et kjønnsnøytralt og veldig praktisk pronomen dersom du for eksempel ikke snakker eller skriver til ett bestemt kjønn: "Om noen trenger et glass vann, kan hen benytte vanndispenseren rundt hjørnet". Hen kan også være veldig praktisk dersom du ikke vet kjønnet til den du snakker eller skriver om: "Tyv brøt seg inn i enebolig. Politiet har ingen anelse om hvor hen kan befinne seg".

I tillegg kan hen brukes for mennesker som ikke er komfortable med hun og han som pronomen. Hen kan benyttes når du er usikker på et menneskes kjønnsidentitet, som strategi i oppdragelse av barn for å gjevne ut kjønnsforskjeller, og ikke minst kan hen gjøre det lettere for de av oss som ikke har normative kjønnsuttrykk å finne seg til rette i et ellers veldig kjønnsnormativt samfunn.

Hen er med andre ord både praktisk, politisk og solidarisk. Hva mer kan du ønske deg?

/ b

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 About how gender neutral pronoun can be both political and practical in the norwegian language.

/ b

2 kommentarer:

 1. I norge kan også "hin" brukes, på wikipedia står det mer:

  https://no.wikipedia.org/wiki/Hin

  Det burde passe både for han, hun og hin.

  :-)

  SvarSlett
 2. Språkrådet i Norge har anbefalt å bruke hen, ettersom hin allerede er et ord på visse dialekter. Men om man foretrekker hin er det jo ingenting i veien for det ;)

  SvarSlett