Når sensur av rasisme blir rasistisk

Fredag 18. oktober havnet stand-up komikeren Özz Nûjen og avtroppende statsminister Jens Stoltenberg i debatt om rasisme i Norge. De to var gjester i tv-programmet Skavlan som vises både i Norge (NRK) og Sverige (SVT). Men denne gangen satt man nærmest igjen med en følelse av å ha sett to forskjellige program. For i den norske versjonen av programmet ble debattens slutt klippet og limt slik at Stoltenberg fikk siste ordet etterfulgt av en applaus. Mens det på svensk tv (og i virkeligheten) var totalt motsatt:

Özz Nûjen:
- Till exempel vill man massdeportera romer från Norge. Och det är både Höyre och Fremskrittspartiet. Om det inte är rasism, vad är då rasism?
Jens Stoltenberg:
- Jag menar att rasism är när du diskriminerar människor på grund av ras eller hudfärg. Det är förbjudet i Sverige och det är förbjudet i Norge. Det är jag emot, säger han i programmet.
Han fortsätter:
- Men jag menar att det är desto viktigare att vara tydlig i förhållande till hur vi använder ord och uttryck som skapar fördomar som bygger upp avstånd mellan människor. Där har vi som politiska ledare ett ansvar, och där har jag varit kritisk till mycket av det Fremskrittspartiet har stått för och gjort, men jag tänker likväl att det är en skarp skillnad mellan det och rasism, säger han i programmet.
Skavlan påpekar att Fremskrittspartiet inte är på plats för att försvara sig.
Özz Nûjen:
- Ja, det vet jag men det är också många som jag som inte heller är där och kan försvara sig när Fremskritts­partiet pratar.

At en allment kringkastingsselskap som tv-kanalen NRK velger å sensurere disse delene av programet er ikke bare feigt, men veldig problematisk på flere områder. For det første er sensuren med på å usynliggjøre en svært alvorlig uttalelse og holdning om en allerede svært marginalisert gruppe i det norske samfunnet: Rom-folk. I sitatet over hevder Stoltenberg at det er et klart skille mellom å massedeporterere rom-folk fra Norge og diskriminering på bakgrunn av rase eller hudfarge. Stoltenberg definerer med andre ord forskjellsbehandling og diskriminering av rom-folk ut av rasisme-definisjonen!

For det andre mener jeg at sensuren ikke bare er feig, men at klippingen i seg selv er en rasistisk handling. Özz er svensk med kurdisk bakgrunn, når NRK velger å frata han siste ordet i debatten og heller la hvite norske Stoltenberg få avslutte med applaus, sier det ganske mye om hvor sterkt hvithetsnormen står i Norge. Er det virkelig for mye for den norske befolkningen å se selveste Stoltenberg bli satt på plass av en farget mann? Virkelig?

For det tredje er sensuren problematisk fordi den norske versjonen legger lokk på en viktig debatt som vi virkelig bør ta på alvor: Vi har en regjering med et parti som er rasistisk! For som Özz sier i den svenske versjonen: "Selv om du sier at du ikke er rasist og at du ikke står for de holdningene nazistene og rasistene står for, betyr ikke det at du ikke gjør rasistiske saker i hverdagen, deler rasistiske meninger eller utfører rasistiske handlinger." Vi har en rasistisk regjering, og vi har en rasistisk tv-kanal! Det er på tide at vi ser oss selv i speilet og anerkjenne fakta, for det finnes rasisme i Norge på alle plan!

/B

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar